Als je gespleten bent is het binnen het donker niet leuk.

Een Trol is een nieuw menselijk type. Naar hem ben ik opzoek. Hoeveel menselijkheid…, hangt af wie hij als antagonist neemt. De trol heeft glashard twee mensenlevens waardoor cliché achtig natuurlijk hij nooit is wie je denkt dat hij is. Een trol woont achter glas in de baarmoeder van internet kronkels, in een slangenkuil van linken. Een achtbaan is er niets bij als je hem ziet bungelen aan draden van machteloosheid, listigheid en in zijn diepvrieswanhoop ook nog eens aardig gevonden wil worden. Alleen de buitenkant voelt warm aan.

Moet ik Agnee dit allemaal vertellen?

Ze zit achter een tafeltje bij de ingang van de sociëteit en kijkt mij vriendelijk nieuwsgierig aan. Of ik hier in het gastenboek wil tekenen. Ze weet niet precies wie ik ben, maar haar ogen kunnen het haar vertellen. Haar haar is nog net zo zwart als toen de eierkolen waren. Een laagje licht weerschijnt van haar hoofd. Dan schrik ze van haar herinnering.

Ik weet ineens wie je bent, zegt ze. De lach op haar gelipstifte mond glinstert. Stilte.

Ik ga haar niets vertellen over de ware reden van mijn bezoek.

Langgeleden, zeg ik, dat wij samen aan de bar een wijntje dronken.

Ja dat is lang geleden.

Ik treuzel om verder te gaan en laat toch de naam van de trol vallen.

Nee hij is er niet.

Jammer zeg ik teleurgesteld.

Na een week weet ik het niet meer. Vraag het toch maar eens.

Ja hij komt hier geregeld. Aardige man maar op internet een totaal ander mens. Hij wil hier aardig gevonden worden -internet schaamte? maar op internet, de discussies die hij voert, vreselijk! Aufziehzahn.

Daar ben ik niet tevreden mee. Ik begin op nieuw: Een trol is een nieuw…

Agnee knikt en breedlachend staat ze op. Kom laten we iets drinken…

Foto van internet eigenaar Jan Cremer adres is bij mij niet bekend.

Copyright ©2019 Robert Kruzdlo