Deborah Feldman

Deborah Feldman toen en nu…

Onorthodox. De schokkende breuk.

Deborah Feldman is een Amerikaanse schrijver die momenteel in de creatieve gentrificatie wijk Neukölln Berlijn, woont. Feldman groeide op als lid van de Hasidic Satmar-groep in Williamsburg, Brooklyn. Daarover schreef ze twee boeken. Toen ze in Amerika aan haar derde boek werkte werd ze door de uitgever een richting opgeduwd die ze niet wilde volgen: ze zat gevangen in een zee van uitgevers wenspakket, – dromen. Om niet aan de onvrijwillige contracteisen te voldoen, besloot ze te stoppen met schrijver en verhuisde naar Berlijn. Haar creativiteit, schrijven liet ze achter, alles liet ze in Williamsburg, New York, achter. Haar familie, man, geliefde grootouders. Ik herken dit meteen. Nee, het heeft niets uitstaande met Deborah als vrouw, wel als mens. Ook haar liefde voor haar grootmoeder en nog veel meer moest ik vanochtend aan Deborah denken. Ze is dramatisch in haar verhalen en doen. Toch vederlicht, het verleden achter zich gelaten, de heimwee bestaat niet. Ik herken al deze dingen en meer. Ze staat tussen de dingen, geschiedenis en mensen. Ze moet niets hebben van groepen: alcoholistisch noemt ze dat. Een groep die onder druk staat keert zich nog meer naar binnen. Kijk naar Catalunya en de politieke ontwikkelingen.


Deborah heeft een Palestijnse vriend, woont in een land dat een bitter, lava-smartelijk verleden heeft, een dramatische geschiedenis kent. Is Deborah Feldman nu thuis? Denk het niet. Net als ik, nergens een plek om te wonen, ben ik overal te gast. Zijn we niet allemaal te gast op deze aardkluit?

We zijn voortdurend bezig het met de medemensen uit te houden, terwijl ons brein ons oefent met onszelf uit te houden – in balans te blijven – wat eigenlijk een onbegrijpelijke prestatie van de mens, ons brein is.

Onorthodox. De schokkende breuk met mijn roots
Deborah Feldman
De Geus; 226 blz. € 21,50

@robert kruzdlo