Torra tsunami aan woorden.

Foto Robert Kruzdlo Catalonië 2019

Snapschot van Kafkaiaans cabaret. Een gedeelte van een avondvullendprogamma: Cat in het nauw.

Quim Torra en de Catalanen onderschatten zichzelf niet, ook al laten zij zich nog steeds ringeloren door de Spanjaarden, en omdat ze in dat opzicht eens zijn met hun tegenstander, roepen ze om meer democratie, mensenrechten, zelfbeschikkingsrecht en is er geen weg meer terug: “We zullen onze idiosyncrasie steeds herhalen”. Door de republiek Catalonië uit te roepen hebben de bewoners van Catalonië de schijn mee: al geloven de meeste bewoners van de zelfuitgeroepen republiek dat ze in een schijndemocratie-republiek leven, het is tenminste iets. Dat iets brengt 500.000 mensen op de been, misschien meer, die de huidige politieke onvrijheid, onderdrukking door Spanje…, troost geeft te weten dat er een toekomst, een menselijker toekomst is, geloof aan vooruitgang voor de Catalanen. Dat er nog geen politieke vooruitgang heeft plaatsgevonden is niet erg, het is immers een geloof. Dat de Catalanen vrij zijn om voor hun vrijheid op te komen is iets anders dan onvrij zijn om meer vrijheid. De vijand Spanje is een illusie, een fantasma die de spiegel vormt van de Catalaan en dit evenbeeld moet uitgeroeid worden maar het bedrog kan niet vernietigd worden anders word je een ezel. (De ezel is het symbool van Catalonië.) Dat het aan geloof de Catalanen niet ontbreekt; het leven kan alleen geleefd worden door onuitputtelijk geloof.

“Hoezo onuitputtelijk geloof? Je kunt toch niet niet-leven, zei Kafka.”

“Juist in dat “je kunt toch niet” schuilt de waanzinnige kracht van het geloof; in de ontkenning vindt het zijn vorm.”

“De democratie, de echte democratie, de post-democratie, de Catalaanse democratie is de enige existente democratie waarvan de wereld iets leren kan,” zei ik.

“Het bedrog gedragen door meer dan 1 miljoen Catalanen, de illusie van een republiek, kan niet meer teruggedraaid worden anders stort het hele spiegelbeeld van de Catalaan in elkaar.”

“Precies, daarom moet Spanje de Catalaan een referendum gunnen, een referendum over zelfbeschikking, alhoewel, of ze daardoor mondiger worden?”

“Zelfbeschikking over hun eigen lot, bedoel je?”

“Ja, met geweld…?”

 

@Robert Kruzdlo